The Social Metropolis review

I’m back!

Op aanraden van Pietel heb ik tijdens mijn verlof GoViral’s Social Metropolis gelezen. En ik moet toegeven, het was de moeite. Duw het boek niet in de handen van digibete collega’s, het is een werk voor de iets meer tech savvy guys & girls. De goeie afwisseling van zeer goed uitgeplozen theorieën en toepasselijke cases maken van het boek een boeiend werk. Een paar zaken die voor mij zijn blijven hangen:

A. Adverteren in de wereld van de sociale media is het vormen van fenomenen, ervaringen, verbeelding in het online leven van de gebruiker. Geloof in hun intelligentie: nodig hen uit, laat hen spelen en zelfs creëren. Daarom is bijvoorbeeld Facebook zo’n sterk medium; je kan er als adverteerder perfect bewegen in de user sphere zonder er de indringer te zijn.

B. Aandacht krijgen in de huidige online wirwar is schaars goed. Als je jouw boodschap wil communiceren doe het dan in een zo relevant mogelijke omgeving. Wanneer je een bepaalde boodschap communiceert in de juiste omgeving, gaat dit eens zoveel impact hebben.  Als die boodschap dan ook nog eens interessant genoeg is, krijg je ongetwijfeld engagement & involvement (=ROI). Congrats you bonded.

C. Tot nu toe rekenen mediacentrales nog steeds in CPC en CPM, een voortgeleide uit web 1.0. Het zou relevanter zijn moesten deze centrales kunnen factureren op engagement, niet op kliks. Dat brengt ons bij het gegeven bannering en minisites. Als je bij een reclamebureau werkt, dan weet je ongetwijfeld dat een online luik van een campagne steevast bannering en een minisite begrijpen.

Ook niet verwonderlijk want that was the thing to do in 2002. Het was en is een veilige en bekende tool, maar eentje die zelden de investering waard is. Die zaken maken voor mij intussen deel uit van de klassieke media. Investeer liever je geld in een doordachter plan dan aan dure banners en een overbodige minisite. Een minisite kan wél als deze echt enige betekenis heeft.

Het ding is, minisites falen dikwijls in het engageren van mensen, dus is het zinloos om via bannering traffic ernaar te genereren. Het is een goede zaak dat de media-aankopen shiften van traditionele media naar web 2.0-channels, daar zitten immers de personen die ze geloven.  

D. Enkele criteria voor het slagen van een online project:
– Een sterk verhaal/content: laat het grappig, subversief, extreem, … zijn.
– Stickiness: origineel & nieuw graag – geen herkauwde succescampagnes. 
– Relevantie: figures?
– Shareability: de participatie generatie heeft nood aan communicatie. Maak het hen makkelijk om jouw boodschap te reproduceren. Widgets/embed-buttons en dergelijke zullen het project ten goede komen.
– Timing: gooi een TV campagne die al 2 waves doorstaan heeft niet zomaar nog eens online.

E. Wat mij ook nog bijgebleven is, is dat het zaak is om uit te gaan van big ideas en dat content niet zozeer gecommuniceerd moet worden in één vorm of een bepaalde drager. We gaan nog te dikwijls uit van een mooie visual en een pakkende headline dan van een grotere experience. Durf dus denken in termen van:

– Webisodes & webcomics
– Wiki-platformen
– Games
– Podcasts
– Widgets
– Profielpagina’s
– Blogs
– Sociale netwerken
– Online video (Youtube, Vimeo, GarageTV, …)
– Twitterfeeds

Besluit:
Als je mensen er wil van overtuigen dat ze iets moeten doen of moeten kopen, dan ga je in hun leefwereld moeten doordringen en er hun taal gaan spreken. Als je dit als adverteerder op een boeiende en subtiele manier kan brengen via sociale media, dan ligt succes niet ver weg. Belangrijk is wel dat hierachter big ideas zitten die de nodige aandacht weten te verkijgen.

Het is een absolute aanrader voor iedereen die zich interesseert in het online landschap van vandaag. Geef even je gegevens hier in en lees die handel!

Advertenties

0 Responses to “The Social Metropolis review”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
Hello world

View Kristof Janssens's profile on LinkedIn

Add to Technorati Favorites

Janso is delicious

Janso tweeting

Bloggup

a

Janso's photostream

Pagina’s

juli 2008
M D W D V Z Z
« Jun   Aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031